Καταδίκη της Pfizer Italia για φάρμακο με αδήλωτες παρενέργειες

  • May 5, 2021
  • Comments Off on Καταδίκη της Pfizer Italia για φάρμακο με αδήλωτες παρενέργειες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Παρασκευή 30 Απριλίου το Εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε την Pfizer Italia να υποβάλλει αποζημίωση άνω των 600.000 Ευρώ σε έναν ασθενή. Λόγος αυτής της πρωτοφανούς απόφασης η απουσία της αναφοράς των παρενεργειών, όπως εθισμός στον τζόγο και στην υπερσεξουαλικότητα, στο φύλλο οδηγιών χρήσης.

Η υπόθεση ξεκινά το 1999 όταν ένας 60χρονος άνδρας από την κεντρική Ιταλία διαγνώστηκε με Πάρκινσον. Από το 2001 έως το 2005 ο ασθενής συνταγογραφήθηκε με το φάρμακο “Cabaser” της Pfizer. Οι παρενέργειες – εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και υπερσεξουαλικότητα – δεν άργησαν να εμφανιστούν. Παρενέργειες οι οποίες δεν αναφέρονταν στο φύλλο οδηγιών χρήσης, το οποίο επικαιροποιήθηκε μόλις το 2007.

«Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν λίγους μήνες μετά τη λήψη του Cabaser» κατέθεσε ο ασθενής στο Δικαστήριο. Ο καταγγέλλων έφτασε στο σημείο να πραγματοποιήσει αμέτρητες τραπεζικές συναλλαγές και επίσης αφαίρεσε παράνομα 100.000 ευρώ από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, ενώ έχασε και πάνω από 280.000 ευρώ στον τζόγο. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Ξεχνούσα να δουλεύω, έπαιζα στο γραφείο, στο σπίτι τη νύχτα, ενώ η γυναίκα μου κοιμόταν. Νόμιζα ότι είχα τρελαθεί».

www.ertnews.gr

ΔΙΕΘΝΗ, Ευρώπη, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Pfizer, αποζημίωση, Ιταλία, φάρμακοΑνταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής Την Παρασκευή 30 Απριλίου το Εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε την Pfizer Italia να υποβάλλει αποζημίωση άνω των 600.000 Ευρώ σε έναν ασθενή. Λόγος αυτής της πρωτοφανούς απόφασης η απουσία της αναφοράς των παρενεργειών, όπως εθισμός στον τζόγο και στην υπερσεξουαλικότητα, στο φύλλο οδηγιών χρήσης. Η υπόθεση
www.ertnews.gr